LIVE TEXT | Război în Ucraina. Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei. 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei. 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, afirmă Zelenski

Este a 341-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă.

Foto Shutterstock

UPDATE 05:20 Stoltenberg îndeamnă Coreea de Sud să-și intensifice sprijinul militar pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îndeamnă Coreea de Sus să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina. El a citat mai multe țări care au ales să își schimbe politica de a nu furniza arme țărilor care se află în război.

Stoltenberg a mulțumit Coreei de Sud pentru ajutorul acordat până în prezent Ucrainei, dar a adăugat că este nevoie urgentă și de muniție pentru ca armata ucraineană să facă față atacurilor ruse.

UPDATE 04:00 "Cu o rachetă ar dura un minut", povesteşte Boris Johnson despre ameninţarea din partea lui Putin

Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând:"Cu o rachetă ar dura un minut", informează luni AFP.

În acest documentar în trei părţi, al cărui prim episod este difuzat luni seară pe BBC Two, fostul şef al guvernului britanic povesteşte convorbirea telefonică "foarte lungă" şi "extraordinară" cu preşedintele rus după vizita sa la Kiev, la începutul lunii februarie.

La acel moment, Vladimir Putin continua să susţină că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, în pofida afluxului masiv de soldaţi ruşi în regiunile de graniţă.

Boris Johnson povesteşte că l-a avertizat pe preşedintele rus în legătură cu sancţiunile dure pe care le-ar adopta occidentalii dacă liderul de la Kremlin s-ar angaja pe calea războiului.

UPDATE 02:00 2023 va fi anul victoriei Ucrainei, în pofida dificultăţilor, afirmă Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat duminică încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă, informează dpa.

"2023 trebuie şi va fi cu siguranţă anul victoriei noastre", a scris preşedintele Zelenski într-un mesaj pe Telegram, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, în discursul său video de duminică seara, şeful statului ucrainean a recunoscut că situaţia este foarte dificilă în ceea ce priveşte luptele grele din estul ţării, aprig disputat.

În regiunea Doneţk, a spus el, oraşele Bahmut şi Vuhledar în special continuă să fie afectate de bombardamentele ruseşti constante. În pofida pierderilor mari suferite, ruşii nu şi-au redus intensitatea atacurilor.

UPDATE 00:00 Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite AFP.

După mai multe săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană Ucrainei şi să permită altor ţări europene să furnizeze tancuri similare Kievului.

Întrebat într-un interviu acordat duminică ziarul Tagesspiegel despre solicitarea Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns:"Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant al licitărilor când vine vorba de sistemele de arme"."Dacă, de îndată ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania" cu privire la altceva, "acest lucru nu este serios şi subminează încrederea cetăţenilor în deciziile guvernului", a adăugat el.

UPDATE 20.58 Moscova introduce pregătirea militară de bază în școli. Ministerul britanic al Apărării: Rusia încearcă să „evoce URSS”

Ministerul rus al Educației a oferit noi amănunte cu privire la planul său de a integra pregătirea militară de bază în programa școlilor secundare, anunță, duminică, ministerul britanic al Apărării.

În buletinul informativ, ministerul susține că modulul din cadrul cursului „Principiile de bază ale siguranței vieții”va include antrenamente cu puști de asalt seria AK și grenade, exerciții militare și saluturi”. Detalii aici

UPDATE 20.40 Trei morți în atacuri ruse la Herson. Patru morți într-un bombardament cu rachete ucrainene în regiunea Zaporojie

Cel puţin trei persoane au fost ucise duminică în bombardamente ruse asupra unor cartiere rezidenţiale din oraşul ucrainean Herson (sud), au indicat autorităţile locale citate de AFP.

În acelaşi timp, autorităţile instalate de Moscova au afirmat că patru persoane au fost ucise şi cinci rănite de un atac ucrainean asupra unui pod de cale ferată, în municipalitatea Melitopol din regiunea Zaporojie, au consemnat AFP, EFE şi Reuters.

Artileria inamică a lovit zone rezidenţiale din oraş", a transmis pe reţelele sociale administraţia din Herson, adăugând că au fost lovite un spital, o şcoală, o staţie de autobuz, o poştă, o bancă şi imobile de locuit. Detalii aici

UPDATE 18.11 Oficial NATO, despre o confruntare directă cu Rusia: „Suntem pregătiți!”

Amiralul Rob Bauer a afirmat, într-un interviu acordat postului public de televiziune portughez RTP, că NATO este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia, relatează TASS.

Răspunzând la o întrebare pe această temă, președintele Comitetului militar al NATO a afirmat: „Suntem pregătiți”. În plus, Bauer a precizat că NATO va răspunde doar dacă Rusia va depăși linia roșie prin invadarea unuia dintre statele membre ale Alianței. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe